Ζύμη για πίτσα λεπτή και τραγανή Ιταλικού τύπου

Ζύμη για πίτσα λεπτή και τραγανή Ιταλικού τύπου

 

Από τότε που έμαθα να φτιάχνω αυτήν την εύκολη συνταγή για πίτσα με λεπτή τραγανή Ιταλική ζύμη με έχουν χάσει από πελάτισσα οι πιτσαρίες! Είναι τόσο τραγανή που δαγκώνεις και ακούς το κράτς! Έτσι μ’αρέσει εμένα η πίτσα. Όχι ότι απορρίπτω τα άλλα είδη… η κάθε μια έχει την νοστιμιά της αλλά προσωπικά η αγαπημένη μου είναι αυτή με τραγανή ζύμη και μου πήρε πολύ χρόνο με συχνές δοκιμές μέχρι να πετύχω τον τέλειο συνδυασμό υλικών. Αλλά αρκετό το μπλα, μπλα γιατί είναι η ώρα να μάθουμε φτιάχνουμε

…Ζύμη για πίτσα λεπτή και τραγανή!

Pizz με λεπτή και τραγανή ζύμηΖύμη για πίτσα λεπτή και τραγανή Ιταλικού τύπου κομμάτι

1. Τι αλεύρι βάζουμε στην πίτσα?

Ξεκινάμε με το αλεύρι γιατί είναι και το πιο βασικό συστατικό για μια τραγανή λεπτή ζύμη. Γενικά στις πίτσες βάζουμε σκληρό αλεύρι αλλά για την συγκεκριμένη θα χρειαστούμε αλεύρι τύπου 00. Θα το βρείτε στα σουπερμάρκετ στην πράσινη συσκευασία που γράφει «αλεύρι για pizza». Και καλό θα είναι, αν και προαιρετικά, να έχετε και 4-5 κ.σ. καλαμποκάλευρο (το κίτρινο) για το άνοιγμα της ζύμης. Εναλλακτικά αν δεν έχετε, χρησιμοποιείστε το αλεύρι 00 και για το άνοιγμα.

Pizza με λεπτή και τραγανή ζύμη κομμάτι2. Τι τυρί να προτιμήσεις?

Το τυρί είναι εξίσου σημαντικό και βασικό συστατικό για τέλεια πίτσα. Στην λεπτή ζύμη τα υλικά που θα βάλουμε πάνω πρέπει να είναι λιγοστά (minimal) γιατί όσο και αν προσπαθούμε να φτιάξουμε μια τραγανή ζύμη αν ρίξουμε τόνους τυριού, σάλτσας και υλικά από πάνω θα μουλιάσει η ζύμη μας και δεν θα είναι πλέον τραγανή.
Ο αγαπημένος μου συνδυασμός τυριών για αυτή τη ζύμη είναι η φρέσκια μοτσαρέλα με κίτρινο τυρί Kerrygold. H μοτσαρέλα κομμένη σε λεπτές φέτες λιώνει πάνω στην πίτσα και παρέα με το kerrygold δημιουργούν ένα «ζευγάρι» που έχει νικήσει γευστικά ότι άλλο συνδυασμό τυριών και να έχω δοκιμάσει. Φρέσκια μοτσαρέλα θα βρείτε στα σουπερμαρκετ στον πάγκο με την φέτα. Εδώ όμως πρέπει να αναφέρω ότι η μοτσαρέλα δεν κρατάει πολύ στο ψυγείο γι’αυτό να την αγοράζετε 1 μέρα πριν ή την ίδια μέρα που είναι να φτιάξετε την πίτσα. Αντί για κιλό ζητήστε την το κομμάτι γιατί έρχεται σε μικρές στρογγυλές άσπρες μπαλίτσες στο μέγεθος μπαλάκι του τένις περίπου. 1 μπαλάκι για κάθε πίτσα που θέλετε να φτιάξετε είναι αρκετό.
Σύμφωνα με τα δικά μου γούστα πάντα, αυτά τα 2 τυριά είναι αρκετά για μια λαχταριστή πίτσα! Αν δεν βρίσκετε φρέσκια μοτσαρέλα στο σουπερμάρκετ υπάρχει και η μοτσαρέλα σε φέτες στον πάγκο με τα τυριά και μπορείτε να ζητήσετε να σας τρίψουν.

Υλικά για πίτσα λεπτή3. Η σάλτσα ντομάτας

Η τέλεια σάλτσα ντομάτας… η σάλτσα η σωστή (για αυτή την ζύμη)… δεν θέλει καθόλου ψήσιμο! Την βάζουμε πάνω στην πίτσα αφού έχουμε κόψει και ετοιμάσει όλα μας τα υλικά και λίγο πριν την βάλουμε στο φούρνο. Με μέτρο η σάλτσα μας, όπως και το τυρί για να μην μας μουλιάσει η ζύμη. Η ποσότητα σάλτσας που σας δίνω παρακάτω στα υλικά είναι αρκετή για 3 πίτσες με λεπτή ζύμη. Και τονίζω με λεπτή ζύμη γιατί σε άλλα είδη ζύμης η ίδια ποσότητα φτάνει για 2.

4. Τι αλλαντικό? Μπέικον ή πεπερόνι?

Κατά την γνώμη μου το πεπερόνι στην πίτσα είναι 1000 φορές καλύτερο από το μπέικον αλλά το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν βρίσκεις εύκολα καλό πεπερόνι. Εγώ σε 2-3 μεγάλα σουπερμάρκετ που δοκίμασα 4-5 διαφορετικές μάρκες το πεπερόνι που πουλούσαν δεν ήταν καλό. Μετά από πολλές δοκιμές τελικά βρήκα ένα θεϊκό πεπερόνι αλλά το βρήκα σε ένα μικρό μαγαζάκι στο κέντρο της Αθήνας που πουλάει μόνο λουκάνικα και παστουρμά. Αναφέρω την μάρκα στα υλικά αλλά όσο για το που θα το βρείτε στην Αθήνα, μιας και δεν θέλω να κάνω διαφήμιση, θα το αναφέρω μόνο αν με ρωτήσει κάποιος στα σχόλια.
Αν δεν ζείτε Αθήνα και έχετε διάθεση να ψάξετε να βρείτε καλό πεπερόνι για την πίτσα σας καλό θα είναι να μην το ζητάτε πεπερόνι αλλά σαλάμι αέρος πικάντικο. Αυτό είναι στην ουσία το πεπερόνι, ένα πολύ καλής ποιότητας σαλάμι αέρος που αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του φούρνου. Ζητήστε το ως σαλάμι αέρος και είμαι σίγουρη ότι θα έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να βρείτε ένα καλό πεπερόνι.
Αν δεν έχετε διάθεση για ψάξιμο, τότε το μπέικον είναι ένα κλασικό αγαπημένο στην πίτσα. Πριν ανακαλύψω αυτό το πεπερόνι που βάζω τώρα, την έβγαζα με μπέικον μια χαρά!

5. Φρέσκος βασιλικός

Ο φρέσκος βασιλικός είναι μια κατηγορία από μόνος του στην πίτσα. 4-5 φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού είναι αρκετά για να δώσουν απίστευτη γεύση στην πίτσα. Αν δεν χρησιμοποιήσετε την σάλτσα που αναφέρω στην συνταγή αλλά άλλη δικιά σας και θέλετε να βάλετε φρέσκο βασιλικό στην πίτσα τότε καλό θα είναι πριν βάλετε τα φυλλαράκια του βασιλικού πάνω στην πίτσα να τα βουτήξετε σε λάδι για να μην ξεραθούν κατά το ψήσιμο. Στην συγκεκριμένη συνταγή έχω βάλει ξερό βασιλικό στην σάλτσα οπότε δεν τα βάζω μαζί με τα άλλα υλικά να ψηθούν στο φούρνο αλλά μόλις βγει ζεστή η πίτσα τα ρίχνω από πάνω και περιμένω 1-2 λεπτά μόλις γίνουν μαύρα τα βγάζω και αυτό είναι. Έχουν ήδη δώσει την γεύση τους στην πίτσα μας!

6. Το ψήσιμο της πίτσας

Για την συγκεκριμένη ζύμη (σε αντίθεση με άλλα ήδη ζύμης) δεν χρειαζόμαστε κάτι ιδιαίτερο. Ένα χαμηλό ταψί πίτσας και ένα καλά προθερμασμένο δυνατό φούρνο στους 250C και η πίτσα μας θα ψηθεί μια χαρά!

Pizza με λεπτή τραγανή ζύμη βήμα βήμαΤι υλικά να βάλω πάνω στην πίτσαΤώρα που ξέρετε όλα τα μυστικά για τέλεια πίτσα με λεπτή ζύμη μένει μόνο να την φτιάξετε και να την απολαύσετε! Καλοφάγωτη!

Στο προσεχές μέλλον θα ανεβάσω συνταγή για πίτσα με αφράτη ζύμη αλλά και με την κανονική κλασική ζύμη. Πριν καταλήξω στην λεπτή και τραγανή ως αγαπημένη έχω δοκιμάσει και όλες τις άλλες βεβαίως, βεβαίως!


Πίτσα με λεπτή και τραγανή ζύμη

Μερίδες: 4 πίτσες για 26 εκ. ταψί

Πίτσα με λεπτή και τραγανή ζύμη
Υλικά για την ζύμη:

  • 2 ½ κούπες αλεύρι για pizza τύπου 00 (στην πράσινη συσκευασία) (350γρ.)
  • 1 κούπα χλιαρό νερό (30 δευτ. στο medium φούρνο μικροκυμάτων όχι γεμάτη μέχρι πάνω)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 8γρ.
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. καλαμποκάλευρο (προαιρετικά για το άνοιγμα της ζύμης)
  • 1 πρέζα ρίγανη (προαιρετικά)
  • 1/3 κ.γ. σκόρδο σκόνη (προαιρετικά)

Υλικά για την σάλτσα ντομάτας:

  • 70 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 3 κ.σ. Κέτσαπ
  • 1 κ.σ. Βασιλικό ξερό
  • 1 κ.σ. λάδι

Υλικά για την επικάλυψη (για κάθε πίτσα):

  • 1 μπαλάκι φρέσκια μοτσαρέλα
  • 1 χούφτα τυρί ρεγκάτο Kerrygold (τριμμένο ψιλό)
  • ½ κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 7-8 κομμάτια πεπερόνι (σαλάμι αέρος Ουγγαρίας καυτερό)

Πως την φτιάχνουμε:

Για την ζύμη:

  1. Ανοίγουμε το φούρνο στους 50C και μόλις ζεσταθεί τον κλείνουμε.*
  2. Βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και την ζάχαρη σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και μετά βάζουμε την μαγιά**. Βάζουμε το νερό να ζεσταθεί στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα στο med και βάζουμε μέσα το μικρό μας δαχτυλάκι αν είναι ακόμα κρύο το βάζουμε ξανά μέσα για άλλα 10 δευτ. Προσοχή όμως το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και όχι ζεστό γιατί θα μας κάψει την μαγιά.
  3. Κατόπιν ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του μπολ με το αλεύρι και ρίχνουμε τις 2 κ.σ. λάδι ανακατεύουμε και μετά ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  4. Πρέπει το ζυμάρι μας να είναι μαλακό, εύπλαστο και να κολλάει λίγο στα χέρια. Ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά και είναι έτοιμο.
  5. Το βάζουμε σε ένα μπολ το σκεπάζουμε με μεμβράνη και από πάνω μια πετσέτα και το βάζουμε στον φούρνο, που πρέπει να είναι απλά χλιαρός μετά από τόση ώρα που τον έχουμε κλείσει, για 1 ώρα. Εναλλακτικά αντί για το φούρνο μπορούμε να βάλουμε την ζύμη δίπλα σε ένα καλοριφέρ ή σόμπα για 1 ώρα**.
  6. Μετά από 1 ώρα πρέπει να έχει σχεδόν διπλασιαστεί το ζυμάρι μας. Το κόβουμε σε 2 μπαλάκια και μετά σε 4 και ανοίγουμε με τον πλάστη όσες πίτσες σκοπεύουμε να φάμε εκείνη την ημέρα. Τα άλλα μπαλάκια τα τυλίγουμε με μια μεμβράνη και τα βάζουμε στην κατάψυξη για να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι και 2 μήνες από την ημέρα που θα τα βάλουμε μέσα.
  7. Η ζύμη πρέπει να είναι σχετικά λεπτή για να μας δώσει αυτό το τραγανό φίλο που θέλουμε. Περίπου στα 2,5 χιλιοστά ύψος. Μόλις ανοίξει η ζύμη στο επιθυμητό μέγεθος την βάζουμε στο ταψί και την “στολίζουμε” με την σάλτσα, τα τυριά και αλλαντικά που προτιμάμε.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250C για 15 με 17 λεπτά.

Για την σάλτσα:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολάκι και τα ανακατεύουμε. Τόσο απλά!

Παρατηρήσεις:
* Η μαγιά δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το αλάτι γιατί θα απενεργοποιηθεί γι’αυτό βάζουμε πρώτα το αλάτι, το ανακατεύουμε με το αλεύρι και μετά ρίχνουμε την μαγιά.
** Αν ξεχαστούμε και αφήσουμε την ζύμη να φουσκώσει για παραπάνω από 1 ώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! Μάλλον καλύτερη πίτσα θα φάμε μιας και η 1 ώρα είναι το λιγότερο που μπορούμε να την αφήσουμε.
Αν βάλετε φρέσκια ντομάτα πάνω στην πίτσα σας, όπως και εγώ, καλό θα είναι να την βάλετε πάνω στο πεπερόνι για να κρατήσει τα ζουμιά της ντομάτας και να μην έρθουν σε επαφή με την ζύμη.
Το αλεύρι 00 είναι κατάλληλο και για ζύμη για σπιτικά μακαρόνια (για όποιον ενδιαφέρετε να φτιάξει θα ανεβάσω κάποια στιγμή συνταγή που φτιάχνεις μακαρόνια στο άψε σβήσε!

Καλή επιτυχία!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

8 thoughts on “Ζύμη για πίτσα λεπτή και τραγανή Ιταλικού τύπου

  1. Έχω στο ντουλάπι αλεύρι για όλες τις χρήσεις που κοντεύει να λήξει και λεω να το βάλω να φτιάξω μια πίτσα. Θα τρωγεται ή να μην το επιχειρήσω?

    1. Γειά σου Μαίρη, ναι θεωρητικά μπορεί να γίνει και με αλεύρι ολικής αλλά δεν το προτείνω γιατί θα σκληρύνει πολύ σαν ζυμάρι. Βέβαια τώρα μιλάω υποθετικά γιατί δεν το έχω δοκιμάσει με ολικής. Ίσως όταν το δοκιμάσεις να μου αφήσεις ένα ακόμα μήνυμα να μου πεις πως ήταν? Ευχαριστώ και συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση!

Αφήστε το σχόλιο σας