Χοιρινό με σέλινο (Φρικασέ)

Χοιρινό με σέλινο (Φρικασέ)

 

Το σέλινο του πάει πολύ του χοιρινού! Περιττό να σας πω ότι είναι ένα από τα αγαπημένα μου χειμωνιάτικα πιάτα και το φτιάχνω συχνά με σελινόριζα ή χωρίς αναλόγως τα κέφια μου ή και τα γούστα των προσκεκλημένων μου. Αν βάλω σελινόριζα δεν προσθέτω πατάτες. Αν δεν βάλω σελινόριζα μέσα συνήθως φτιάχνω και 1-2 τηγανιές πατάτες έτσι για τα γούστα! Είναι ένα σχετικά εύκολο φαγητό και αν προσέξουμε λιγάκι τα παρακάτω 3 μυστικά θα γλύφουμε τα δάχτυλά μας!

3 μυστικά για τέλειο χοιρινό με σέλινο!

1.) Πρώτο μυστικό που έχει να κάνει με το σέλινο μιας και υπάρχουν πολλές ποικιλίες στην αγορά πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε το καλύτερο για το συγκεκριμένο πιάτο. Για αυτό το πιάτο (αλλά και γενικά) αν βρεθείτε σε μια λαϊκή και έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλές και διάφορες ποικιλίες, να προτιμήσετε το σέλινο με λεπτό κλωνάρι γιατί ψήνεται πιο ομοιόμορφα. Αν το σέλινο έχει χοντρό κλωνάρι, όπως το σέλερι για παράδειγμα, θα ψηθούν πρώτα τα φύλλα και το κλωνάρι του θα κρατάει ακόμα οπότε και δεν ψήνεται ομοιόμορφα.
2.) Το δεύτερο μυστικό είναι το μαρινάρισμα με ξύδι. Αφού πλύνουμε καλά το χοιρινό το αφήνουμε για 30 λεπτάκια με νερό να το σκεπάζει και 1 κ.σ. ξύδι. Αυτό το κάνουμε για να φύγει η έντονη μυρωδιά του χοιρινού και να γίνει πιο εύπεπτο.
3.) Τρίτο μυστικό είναι το σωστό αυγολέμονο. 2 αυγά είναι αρκετά για να αυγοκόψουμε αυτό το πιάτο. Αν βάλετε 3 και 4 αυγά μπορεί να δείχνουν πιο όμορφα στο πιάτο αλλά στην ουσία δεν προσφέρουν τίποτα άλλο εκτός από το να βαραίνουν το φαγητό μας.

χοιρινό με σέλινο 2χοιρινό με σέλινο 3

Μερίδες: 4 | Προετοιμασία: 30’’ | Ψήσιμο: 2 – 2,5 ώρες

Υλικά:

  • 800γρ. – 1 κιλό χοιρινό μπούτι ή σπάλα κομμένο σε μερίδες
  • 4 ματσάκια σέλινο (αν είναι με λεπτό κλωνάρι ή 2-3 ματσάκια με χοντρό κλωνάρι)
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 1 λεμόνι το χυμό του (προαιρετικά)*
  • 1 σελινόριζα (προαιρετικά)**
  • Ελαιόλαδο όσο να σκεπάζει τον πάτο της κατσαρόλας
  • Αλάτι / Πιπέρι
  • 1 κ.σ. ξύδι για το μαρινάρισμα
  • 2 λεμόνια και 2 αυγά για το αυγολέμονο

Πώς το φτιάχνουμε:

  1. Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε σε 1 μπολ με νερό να το σκεπάζει και 1 κ.σ. ξύδι για 30 λεπτά. Πλένουμε και το σέλινο και το κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους 5-6 εκ. περίπου. Αφού περάσουν 30 λεπτά σκουπίζουμε το χοιρινό με λίγο χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και μόλις ασπρίσει ρίχνουμε μέσα το χοιρινό και το γυρίζουμε απ’όλες τις πλευρές να πάρει μια ελαφριά χρυσαφένια κρούστα. Κατόπιν προσθέτουμε νερό να το σκεπάζει, αλατοπιπερώνουμε και στύβουμε μέσα ένα λεμόνι*. Μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει.
  3. Αν έχετε αγοράσει σέλινο με χοντρό κλωνάρι το ρίχνετε μέσα σε αυτή την φάση, αν έχετε πάρει σέλινο με λεπτό κλωνάρι τότε αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει για καμιά ώρα και κατόπιν ρίχνετε το σέλινο.
  4. Μετά από 2-2.5 ώρες σιγοβράσιμο και όταν δούμε ότι το σέλινο τσιμπιέται εύκολα και είναι μαλακό όταν ασκήσουμε πίεση με το δάχτυλό μας, πάει να πει ότι είναι ψημένο.
  5. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα 2 αυγά σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτοντας σιγά σιγά το χυμό από τα 2 λεμόνια. Κατόπιν παίρνουμε 2-3 κουτάλες ζουμί από το χοιρινό και το ρίχνουμε και αυτό σιγά σιγά μέσα στο αυγολέμονο. Μετά ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα την κουνάμε με κυκλικές κινήσεις να πάει το αυγολέμονο παντού και την ξαναβάζουμε στην φωτιά να πάρει μια βράση.
  6. Αφού πάρει μια βράση κλείνουμε το μάτι και το φαγητό μας είναι έτοιμο. Καλοφάγωτο!

Παρατηρήσεις:

* Εμένα μου αρέσει πολύ λεμονάτο το χοιρινό φρικασέ και βάζω συνολικά 3 λεμόνια. Ένα αφού τσιγαριστεί το κρέας και 2 με το αυγολέμονο. Αν εσάς δεν σας αρέσει το έξτρα λεμόνι παραλείψτε το και βάλτε μόνο τα 2 για το αυγολέμονο.

** Την σελινόριζα, αφού την έχουμε κόψει κυδωνάτη σαν τις πατάτες, την βάζουμε στην κατσαρόλα 30 λεπτά πριν ψηθεί το φαγητό μας.

 

χοιρινο με σελινο και σελινοριζα

Καλή επιτυχία και θα χαρώ πολύ να μάθω ότι φτιάξατε την συνταγή καθώς και τα σχόλιά σας για το πως σας φάνηκε!

Save

Save

Save

Save

Save

Αφήστε το σχόλιο σας