Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο βανίλιας

Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο βανίλιας

 

Αυτή η συνταγή για βασιλόπιτα δεν θα αφήσει κανένα ασυγκίνητο! Το άρωμα και η ιδιαίτερη γεύση της σίγουρα θα χαραχθούν στην μνήμη σας και αν δοκιμάσετε μια φορά θα αποζητάτε την γεύση της κάθε πρωτοχρονιά! Την ιδιαίτερη αυτή γεύση μας την δίνει το πάντρεμα των υλικών μαστίχα με μαχλέπι αλλά και το λίγο καρυδάκι στην πίτα σε συνδυασμό με το γλάσο βανίλιας που φτιάχνει μια τραγανή κρούστα και του δίνει έξτρα ευωδιαστή γεύση.Βασιλόπιτα με γλάσο βανίλιας

Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο βανίλιας 1Άργησα λίγο να ποστάρω συνταγή για βασιλόπιτα αλλά το καλό πράγμα αργεί να ποσταριστεί ελπίζω να μην με μαλώσετε…! Παρ’ολο που μου αρέσει το τσουρέκι και το τρώω σαν πρωινό, όταν είναι για βασιλόπιτα προτιμώ τύπου κέικ που είναι και πιο εύκολο να γίνει!

Αυτή η συνταγή μας δίνει μια πολύ αρωματική, τραγανή απ’εξω και συγκροτημένη μέσα πίτα που εμένα προσωπικά με ξετρελαίνει!

Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο βανίλιας 2Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο βανίλιας 3Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο βανίλιας 4Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο βανίλιας 5

Είναι πολύ εύκολη να γίνει και μπορεί να την φτιάξει ο καθένας απολαμβάνοντας μια σπιτική βασιλόπιτα φτιαγμένη απ’τα χεράκια σας με αγάπη φροντίδα και υλικά που εσείς επιλέγετε να βάλετε μέσα…!

Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο βανίλιας 6Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο βανίλιας 7

Αλλά και η διακόσμησή της είναι εξίσου εύκολη. Απλά τύπωσα σε ένα χαρτί το 2017, ένα αστεράκι και ένα δεντράκι και μετά τα έκοψα με ένα ψαλιδάκι όπως φαίνεται και στην φωτογραφία και κόλλησα με λίγο ζελοτέιπ εκεί που έγινε η κοπή έτσι ώστε να είναι πιο σταθερό το χαρτί σαν καλούπι. Κατόπιν τοποθέτησα προσεκτικά το χαρτί πάνω στην βασιλόπιτα και πασπάλισα την τρύπα με λίγο κακάο ή αν προτιμάτε μπορείτε να βάλετε κανέλα.

Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο βανίλιας 8

Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο βανίλιας 9

Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο βανίλιας 10Την έμπνευση για αυτή την βασιλόπιτα μου την έδωσε ο Άκης Πετρετζίκης από τον οποίο πήρα και την βάση για αυτή την συνταγή αλλάζοντάς την σύμφωνα με τα δικά μου γούστα. Ελπίζω να σας αρέσει όσο και εμένα. Καλοφάγωτη!

Μερίδες/Μέγεθος: Για ένα στρογγυλό ταψί μέγεθος 26εκ. | Προετοιμασία: 1 ώρα | Ψήσιμο: 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.

 Υλικά για τη Βασιλόπιτα:

  • 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κυβάκια
  • 3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ κοφτή
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 αυγά
  • 1 κάψουλα βανίλιας
  • 250 ml γάλα φρέσκο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 χούφτα καρυδόψιχα
  • 2 γρ. μαστίχα (σε σκόνη) περίπου 3-4 μπαλάκια
  • 5 γρ. μαχλέπι (σε σκόνη)
  • 1 λεμόνι το ξύσμα του
  • Λίγο έξτρα βούτυρο και αλεύρι για το αλευρο-βουτύρωμα του ταψιού.
  • Λίγη έξτρα ζάχαρη άχνη και κανέλα ή κακάο για το στόλισμα της πίτας.

Υλικά για το γλάσο βανίλιας:

  • 1 ½ κούπα ζάχαρη άχνη
  • 6 κ.σ. γάλα
  • ½ κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 1 κάψουλα βανίλιας

Πώς το φτιάχνουμε:

  1. Χτυπάμε το βούτυρο και την άχνη στο μίξερ και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο μείγμα.
  2. Στην συνέχεια ρίχνουμε την βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, την μαστίχα και το μαχλέπι και χτυπάμε για λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  3. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε τις 3 κούπες αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπεικιν παουντερ.
  4. Τρίβουμε στο μπλέντερ την καρυδόψιχα στο μέγεθος που αρέσει στο καθένα. Αν σας αρέσει να κρατάει λίγο στο δόντι το καρυδάκι φροντίστε να σταματήσετε το χτύπημα όταν το καρύδι είναι σε μέγεθος κόκκους ρυζιού. Σε αντίθετη περίπτωση χτυπήστε μέχρι διαλυθεί τελείως το καρύδι. Εμένα μου αρέσει τελείως τριμμένο.
  5. Κατόπιν βγάζουμε το μείγμα από το μίξερ και ρίχνουμε μέσα το καρύδι, το μοσχοκάρυδο και σιγά σιγά εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι.
  6. Ανακατεύουμε με ανάλαφρες κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μια σφιχτή ζύμη κεικ.
  7. Αλευροβουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 εκ. με αποσπόμενα πλαϊνά, ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 1 ώρα ή 1 και 10 λεπτά αναλόγως πόσο δυνατό φούρνο έχουμε.
  8. Το φλουρί μπορούμε να το βάλουμε πριν ή αφού ψηθεί την γυρνάμε ανάποδο και το βάζουμε τότε.
  9. Αφού την βγάλουμε από το φούρνο περιμένουμε 10 λεπτά να κρυώσει λιγάκι και αφού ξεφορμάρουμε την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
  10. Ρίχνουμε το γλάσο αφού η πίτα έχει κρυώσει καλά και διακοσμούμε σύμφωνα με τα γούστα μας.

 

Για το γλάσο βανίλιας

Βάζουμε το γάλα, το λεμόνι και την βανίλια σε ένα μπολάκι και ρίχνουμε σιγά σιγά την ζάχαρη άχνη χτυπώντας τα με ένα πιρούνι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Όταν έχουμε ένα λείο μείγμα χωρίς γρομπαλάκια το γλάσο είναι έτοιμο.

Παρατηρήσεις:

  • Για να κάνετε σκόνη την μαστίχα παίρνετε τα μπαλάκια και τα βάζετε μέσα σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Το διπλώνετε από τις 3 πλευρές σαν φάκελο και παίρνετε ένα γυάλινο βαζάκι ή μπουκάλι κρασί ή ένα κουτί από γάλα εβαπορέ και το χτυπάτε και το ρολάρετε μέχρι να γίνει σκόνη.
  • Για να σιγουρευτούμε ότι η πίτα μας είναι ψημένη μέσα έξω, βυθίζουμε ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και αν είναι στεγνό όταν το βγάλουμε πάει να πει ότι η πίτα είναι έτοιμη. Αν δεν βγει στεγνό ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα.
  • Αν αγοράσετε μαχλέπι σε κόκκους και όχι σε σκόνη, μπορείτε να το διαλύσετε στο μούλτι ανακατεύοντας το μαζί με την μαστίχα και 1 κ.σ. ζάχαρη. Χτυπάτε μέχρι να διαλυθούν.

 Καλή επιτυχία και θα χαρώ πολύ να μάθω ότι φτιάξατε την συνταγή καθώς και τα σχόλιά σας για το πως σας φάνηκε!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Αφήστε το σχόλιο σας