Ρεβύθια σούπα

Ρεβύθια σούπα

 

Φανταζόσασταν ποτέ μια συνταγή με 3 μόνο κύρια υλικά να δίνει τόση γεύση? Δώσε στα ρεβύθια μπόλικo λεμονάκι και κρεμμυδάκι και θα αναδείξουν το πιάτο μόνα τους! Μια παραδοσιακή αγαπημένη συνταγή που αν την συνδυάσεις με λίγη φετούλα και χωριάτικο ψωμάκι δεν θες τίποτα άλλο!

Ρεβύθια σούπα με λεμόνι


Ρεβύθια σούπα

Ρεβύθια σούπα

Μερίδες: 4-6 | Προετοιμασία: Μούλιασμα όλο το βράδυ | Ψήσιμο: 2-2,5 ώρες’’

Υλικά:

  • ½ κιλό ρεβύθια
  • Ελαιόλαδο (περίπου ½ κούπα)
  • 2-3 λεμόνια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. βασιλικό ξερό
  • 2 κ.σ. κορν φλουρ ή νισεστέ ή αλεύρι
  • Αλάτι / πιπέρι

Πως το φτιάχνουμε:

  1. Βάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς σε ένα βαθύ μπολ με νερό. Το πρωί τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε καλά* και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό να τα σκεπάζει + 2-3 δάχτυλα να βράσουν (1,5-2 λίτρα νερό περίπου για ½ κιλό ρεβίθια).
  2. Αφού πάρουν μια βράση, τα ξαφρίζουμε (αφαιρούμε τους αφρούς που θα βγάλουν) και ρίχνουμε το λάδι, τα κρεμμυδάκια, τον βασιλικό, και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ½ με 2 ώρες ανακατεύοντας που και που.
  3. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμα ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, στύβουμε τα λεμόνια και βάζουμε τον χυμό τους σε ένα μπολ. Ρίχνουμε μέσα 2 κουτάλες από το ζουμί των ρεθυθιών και ρίχνουμε από πάνω τις 2 κουταλιές κορν φλαουρ.
  4. Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας να πάει παντού. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και κλείνουμε το μάτι αφού το δούμε και χυλώσει.
  5. Σερβίρουμε με φέτα, ελιές και φρέσκο χωριάτικο ψωμάκι ή ακόμα και με χωριάτικο λουκάνικο.

Παρατηρήσεις:

  • Πρέπει να τα προσέξεις πολύ πριν βράσουν τα ρεβίθια, γιατί αφρίζουν και φουσκώνουν πολύ και είναι επικίνδυνο να ξεχειλίσουν από την κατσαρόλα. Μετά το ξάφρισμα και αφού έχεις ρίξει το λάδι μπορείς να τα αφήσεις και να κάνεις άλλες δουλειές στην κουζίνα άφοβα.
  • Τον βασιλικό μπορείς να τον αντικαταστήσεις με ξερό θυμάρι ή ρίγανη αν προτιμάς.
  • Μην βάλεις σόδα όταν τα μουλιάζεις στο νερό γιατί η σόδα μπορεί μεν να τα κάνει πιο εύπεπτα αλλά επίσης τους αφαιρεί την βιταμίνη Β1. Αν δεν έχεις δηλαδή σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα η σόδα δεν χρειάζεται. Η σόδα λειτουργεί σαν αποφλοιωτικό στα ρεβίθια και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τα «σπάει». Δηλαδή αν βράσεις ρεβύθια χωρίς σόδα θα έχεις 99.9% ρεβύθια ολόκληρα και ζουμερά. Με σόδα ένα μεγάλο ποσοστό 30% τουλάχιστον θα σπάσουν στα 2 και θα τα τρως σπασμένα. Αν πάλι έχεις σκοπό να κάνεις ρεβυθοκεφτέδες τότε ναι είναι καλό να βάλεις σόδα όταν τα μουλιάσεις γιατί θα βοηθήσει στην αποσύνθεση και αποφλοίωσή τους αργότερα στο μαγείρεμα.
  • *Είναι απαραίτητο να πετάξεις το πρώτο νερό από τα ρεβύθια (αυτό που τα είχες μέσα όλο το βράδυ και να τα πλύνεις καλά) γιατί τόσες ώρες λιμνάζουσα νερά μπορεί να έχουν πιάσει σκόνη ή να έχει πάει κανένα μυγάκι ή κουνούπι μέσα και να μην το δεις. Οπότε καλό είναι να το πετάξεις, παρόλο που πετάς μαζί του και ένα μικρό ποσοστό των βιταμινών τους, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι δεν βάζεις σκόνη ή και «κρεατάκι» στο φαγητό σου!
Ρεβύθια με την φλούδα τους
Ρεβύθια με την φλούδα τους μουλιάζουν στο νερό.
Ρεβύθια μετά απο 12 ώρες μούλιασμα
Ρεβύθια μετά απο 12 ώρες μούλιασμα έχουν φουσκώσει διπλάσια σε μέγεθος.
Ρεβύθια σούπα
Ρεβύθια σούπα

Revithia_0383

Καλή επιτυχία και θα χαρώ πολύ να μάθω ότι έφτιαξες την συνταγή αλλά και τα σχόλιά σου για το πως σου φάνηκε!

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

4 thoughts on “Ρεβύθια σούπα

  1. Καλημέρα, μια ερώτηση, πήρα κατά λάθος από το σουπερμάρκετ αποφλοιωμένα ρεβίθια πρέπει να τα μουλιάσω και αυτά?

    1. Καλημέρα tzeni, όχι τα αποφλοιωμένα ρεβύθια δεν θέλουν μούλιασμα τα βάζεις κατευθείαν στην κατσαρόλα αλλά πρέπει να ξέρεις ότι έχουν τις μισές βιταμίνες και γεύση από αυτά με την φλούδα τους.

  2. Εμένα επειδή δεν μου χύλωσε αρκετά, την 2η φορά προσέθεσα βραστή πατάτα και βραστό καρότο που την είχα περάσει πρώτα από το Multi.

Αφήστε το σχόλιο σας