Τηγανίτες ελληνικές με πορτοκάλι και ούζο

Τηγανίτες ελληνικές με πορτοκάλι και ούζο

 

Αυτές οι νόστιμες λιχουδιές του τηγανιού είναι ότι πρέπει για πρωινό αλλά και για ένα ενδιάμεσο απογευματινό σνακ. Θα τις αγαπήσεις πριν ακόμα τις δοκιμάσεις γιατί καθώς θα λιώνει το βούτυρο στο τηγάνι και θα ρίξεις μέσα το μείγμα από τις τηγανίτες θα αρχίσουν να απελευθερώνονται οι μυρωδιές του πορτοκαλιού, του βουτύρου και του ούζου και σίγουρα θα σου σπάσουν την μύτη  το άρωμα τους! Στο εξωτερικό τις λένε pancakes (πανκεικς) που σημαίνει κέικ στο τηγάνι και τις περιχύνουν συνήθως με σιρόπι σφενδάμου το οποίο θα το βρείτε σε όλα τα σουπερμάρκετ αλλά είναι πανάκριβο. Εναλλακτικά γράφω και μια συνταγή για σιρόπι με μέλι που είναι εξίσου γευστικό και δεν κοστίζει ούτε το 1/10 της τιμής του σφενδάμου! Θα τις απολαύσετε ότι σιρόπι και αν διαλέξετε!

Τηγανίτες με πορτοκάλι και ούζο

 


Τηγανίτες (pancakes) ελληνικές με πορτοκάλι και ούζο

Τηγανίτες με πορτοκάλι και ούζο

Μερίδες: 8 περίπου τηγανίτες (4 σε κάθε άτομο είναι αρκετές για ένα χορταστικό πρωινό)

Υλικά για τις τηγανίτες:

  • 1 κούπα γάλα
  • 1 αυγό
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κούπα αλεύρι περίπου (αναλόγως πόσο ζουμερό είναι το πορτοκάλι σου και πόσο μεγάλο είναι το αυγό)
  • 2 κ.σ. ούζο
  • ½ κάψουλα βανίλιας ή ¼ από το φακελάκι του Captain’s Μαστίχα-ζάχαρη με πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 1/3 κ.σ. μπέικιν παουντερ
  • 1 κ.σ. βούτυρο για το τηγάνισμα
  • Μέλι και κανέλα για το σιρόπιασμα ή σιρόπι με ζάχαρη και πορτοκάλι

Υλικά για το σιρόπι:

  • 1 κ.σ. μέλι
  • ¾ κούπας ζάχαρη
  • 1/3 κούπας νερό
  • 1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι από το ίδιο πορτοκάλι που έβαλες και στις τηγανίτες
  • Λίγο ξύσμα από το ίδιο πορτοκάλι που έβαλες και στις τηγανίτες (στην μύτη του κουταλιού)

 Ειδικά εργαλεία: Αντικολλητικό τηγάνι

Πώς τις φτιάχνουμε:

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη.
  2. Κατόπιν ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι το μείγμα να γίνει ένας πηχτός χυλός αλλά να «τρέχει» εύκολα καθώς το δοκιμάζουμε με την κουτάλα μας.
  3. Ανοίγουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε στο τηγάνι 1 κουταλιά βούτυρο.
  4. Μόλις λιώσει το βούτυρο χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό και ρίχνουμε μια μια τις τηγανίτες με μια κουτάλα.
  5. Οι τηγανίτες θέλουν προσοχή γιατί δεν θέλουν πολύ ψήσιμο. Μόλις δείτε και κάνουν φουσκαλίτσες και αλλάζουν λίγο χρώμα στις άκρες σημαίνει ότι πρέπει να τις γυρίσετε.
  6. Αναλόγως την κουζίνα σας 15 με 20 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά και οι τηγανίτες είναι έτοιμες!
  7. Σερβίρουμε με μέλι και κανέλα ή σιρόπι ή εναλλακτικά μπορούμε να αραιώσουμε λίγο το μέλι -ειδικά αν είναι χειμώνας και το μέλι δεν «τρέχει». Βάζουμε 2 κ.σ. μέλι και 2 κ.σ. νερό σε ένα γυάλινο μπολάκι ή κούπα και τα βάζουμε για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων στο max. Ανακατεύουμε καλά και το σιρόπι μας είναι έτοιμο!

Για το σιρόπι:

  1. Βάζεις όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι εκτός από το μέλι και την κανέλα και δεν ανακατεύεις καθόλου.
  2. Μετά από 1-2 λεπτά θα αρχίσει να βγάζει μικρές φουσκαλίτσες. Όταν οι φουσκάλες είναι τόσο μεγάλες που δεν βλέπεις τον πάτο από το κατσαρολάκι σου είναι η ώρα να το κατεβάσεις από την φωτιά.
  3. Το αφήνεις 2-3 λεπτά να «ησυχάσει». Κατόπιν ρίχνεις την 1 κ.σ. μέλι και την κανέλα ανακατεύεις και το σιρόπι σου είναι έτοιμο!

Καλή επιτυχία και όταν τις φτιάξεις φύλαξέ μου και εμένα καμία…! 😉

Save

Save

Save

Αφήστε το σχόλιο σας