Παγωτό καϊμάκι πολίτικο

Παγωτό καϊμάκι πολίτικο

 

Ένα ωραίο, αφράτο, σπιτικό παγωτάκι το καλοκαιράκι επιβάλλεται… ειδικά αν είναι καϊμάκι πολίτικο με το κερασάκι του! Το καϊμάκι είναι μια από τα αγαπημένες μου γεύσεις σε παγωτό και ήταν φυσικό και επόμενο να πειραματιστώ δημιουργώντας μια σπιτική συνταγή που θα μπορεί να μου δώσει την ίδια γευστικά ποιότητα με αυτή που βρίσκουμε στα ψυγεία των μεγάλων εταιριών. Αυτό που ανακάλυψα κατά την διάρκεια των πειραματισμών μου είναι ότι δυσκολότερο πράγμα σε ένα παγωτό δεν είναι να πετύχεις την γεύση αλλά να καταφέρεις να του δώσεις μια βελούδινη υφή! Αυτό πετυχαίνετε μόνο με έναν συνδυασμό υλικών και τεχνοτροπίας αλλά, όπως λέει και μια διαφήμιση, «δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο!» Μια απλή και εύκολη συνταγή χωρίς αυγά που μπορούν να την φτιάξουν ακόμα και παιδιά για να κάνουν έκπληξη στους γονείς τους! Ορίστε λοιπόν τα μυστικά για ένα παγωτό καϊμάκι που σίγουρα θα αγαπήσετε!Παγωτο καιμακι

Pagoto kaimaki politiko

Τα μυστικά για ένα θεϊκό παγωτό καϊμάκι είναι:

  1. Μια καλής ποιότητας κρέμας γάλακτος με πλήρης φυτικά λιπαρά ή αν βρείτε καϊμάκι σε κάποιο ζαχαροπλαστείο που φτιάνει πολίτικα γλυκά ακόμα καλύτερα!

  2. Ο συνδυασμός της μαστίχα και το μαχλέπι και οι σωστές αναλογίες που όταν ενωθούν δίνουν ένα μοναδικό, ευωδιαστό αποτέλεσμα.

  3. Συχνό χτύπημα με το μίξερ αφού μπει στην κατάψυξη για να πάρετε μια βελούδινη υφή.

Παγωτό καϊμάκι πολίτικοΒγάζει: 1,5 κιλό παγωτό |  Ψήσιμο: 7’’

 Υλικά:

  • 500 ml κρέμα γάλακτος πλήρης (33% λιπαρά)
  • 400 ml φρέσκο γάλα πλήρης (περίπου 2 κούπες)
  • 1 γάλα ζαχαρούχο
  • 1 κάψουλα βανίλια
  • Μαχλέπι στην μύτη του κουταλιού (βλέπε εικόνα στο τέλος της συνταγής)
  • Μαστίχα 3 μπαλίτσες λιωμένες σε σκόνη*
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)**
  • 1 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)**

Πώς το φτιάχνουμε:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το φρέσκο γάλα μαζί με την βανίλια, το μαχλέπι και την μαστίχα και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να έρθει σχεδόν σε βρασμό. Όταν δούμε στις άκρες το γάλα να αρχίζει να φουσκώνει τότε το κατεβάζουμε απ’ την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Κατόπιν χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί (μαζί με τις 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη και την 1 κ.σ. κονιάκ προαιρετικά**) και μετά ρίχνουμε μέσα το ζαχαρούχο γάλα ανακατεύοντας καλά.
  3. Ενώνουμε το φρέσκο γάλα, αφού κρυώσει, με την σαντιγί και το παγωτό μας είναι έτοιμο για την κατάψυξη ή την παγωτομηχανή σας.
  4. Για να γίνει βελούδινο και αφράτο, αν δεν έχετε παγωτομηχανή, θα πρέπει να το χτυπήσετε στο μίξερ 3 φορές ανα 1.5 ώρα. Την πρώτη φορά αφήστε το 2 ώρες και κατόπιν ανά 1,5 ώρα το βγάζετε από την κατάψυξη και το χτυπάτε στο μίξερ για να σπάσουν οι κρύσταλλοι που δημιουργούνται κατά την ψύξη του παγωτού και το κάνουν πιο σφιχτό.
  5. Σερβίρουμε με σιρόπι βύσσινο ή γλυκό του κουταλιού κεράσι.

 

Παρατηρήσεις:

*Για να λιώσουμε την μαστίχα την βάζουμε σε μια λαδόκολλα και την χτυπάμε με ένα ποτήρι ή ένα βαζάκι η με το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να γίνει σκόνη.
**Υπάρχουν πολλά είδη κρέμα γάλακτος άλλες έχουν ζάχαρη μέσα και είναι έτοιμες να τις χτυπήσετε σε σαντιγί και άλλες όχι. Αν αγοράσετε την μάρκα που χρησιμοποίησα και εγώ στην συνταγή ή άλλη μάρκα που έχει ζάχαρη μέσα δεν χρειάζεται να προσθέσετε και άλλη ζάχαρη ή κονιάκ. Για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα επιλέξτε φυτική κρέμα γάλακτος.

Παγωτό καιμακι υλικάπαγωτο καιμακι υλικα2παγωτο καιμακι εκτελεση

Save

Save

2 thoughts on “Παγωτό καϊμάκι πολίτικο

  1. Βρίσκβ ενδιαφέρουσα τη συνταγή και θα ήθελα να ρωτήσω κάτι: έχει μαστιχωτή υφή; Βλέπω ότι δεν έχει σαλέπι στα υλικά και ξέρω ότι αυτό προσδίδει τη μαστιχωτή υφή. Ευχαριστώ

    1. Θεωρώ καλύτερο να αντικασταστήσετε το μαχλέπι με σαλέπι. Παγωτό καϊμάκι με μαχλέπι δεν έχω ακούσει ξανά.

Αφήστε το σχόλιο σας