Μελιτζάνες γεμιστές (Ιμάμ μπαϊλντί)

Μελιτζάνες γεμιστές (Ιμάμ μπαϊλντί)

 

Οι μελιτζάνες είναι αγαπημένο λαχανικό του καλοκαιριού και ειδικά οι φλάσκες που μπορείς να τις βάλεις σχεδόν σε κάθε φαγητό και να τις μαγειρέψεις με χίλιους και ένα διαφορετικούς τρόπους! Πολλές εκδοχές για το πώς πήρε το Ιμαμ μπαιλντι το όνομά του και μια από αυτές λέει ότι ένας Ιμάμης λιποθύμησε αφού έφαγε πάρα πολύ από αυτό το φαγητό, μια άλλη λέει ότι κατά την περίοδο του ραμαζανιού μύρισε ο Ιμάμης αυτό το φαγητό που το έφτιαχνε μια χριστιανή και λιποθύμησε, και μια τρίτη λέει ότι ένας τσιγκούνης Ιμάμης λιποθύμησε αφού είδε την σπατάλη υλικών και ελαιολάδου που έκανε η γυναίκα του για αυτή τη συνταγή. Διάλεξε και πάρε όποια εκδοχή σου αρέσει γιατί δύσκολα θα βρεις άκρη ιστορικά! Όμως υπάρχουν και πολλές εκδοχές και διαφορετικοί τρόποι παρασκευής της ίδιας της συνταγής και διαβάζοντας παρακάτω θα βρείτε την δικιά μου.

Εύκολη και απλή συνταγή με λίγα υλικά βγάζει υπέροχη νοστιμιά!

Καλά μαγειρέματα!Μελιτζανες γεμιστες

Υλικα ιμαμ μπαιλντι

How to ιμαμ μπαιλντι
Χαράζουμε τις μελιτζάνες από την μια πλευρά.
How to ιμαμ μπαιλντι
Κάνουμε χώρο ανοίγοντας με 2 πιρούνια εκεί που χαράξαμε τις μελιτζάνες για να «καθίσει» η γέμιση.

Υλικα ιμαμ μπαιλντιHow to ιμαμ μπαιλντιΜελιτζάνες γεμιστές how toΜελιτζάνες γεμιστές

Μερίδες: 4 | Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 1,5 ώρα

Υλικά:

  • 4 μελιτζάνες μαύρες φλάσκες
  • 4-5 πατάτες
  • 3 κρεμμύδια κομμένα σε μισοφέγγαρα
  • 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
  • 2 πρέζες ρίγανη
  • 2 λεμόνια τον χυμός τους
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • 4+ 4 + 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι / πιπέρι
  • Λίγο φρέσκο βασιλικό (προαιρετικά)

Πως το φτιάχνουμε:

  1. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε ένα βαθύ τηγάνι με 4 κ.σ. λάδι μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε το σκόρδο τσιγαρίζουμε για ακόμα 1 λεπτό. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και ανακατεύουμε με τις ψιλοκομμένες ντομάτες την ρίγανη και αλατοπίπερο.
  2. Κόβουμε το κοτσάνι από κάθε μελιτζάνα και «τετραγωνίζουμε» την μελιτζάνα κόβοντας 1 λεπτή λωρίδα από τις 4 πλευρές της μελιτζάνας. (Αυτό το κάνω για να είναι πιο εύκολο να τις τοποθετήσω στο τηγάνι και να τις γυρίζω.) Κατόπιν κάνουμε μια χαρακιά κατά μήκος της κάθε μελιτζάνας προσέχοντας να μην την κόψουμε στα δύο.
  3. Ρίχνουμε άλλες 4 κ.σ. λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, αφού τις αλατίσουμε, απ’ όλες τις πλευρές να ροδίσουν καλά και να μαλακώσουν αλλά να μην χάσουν το σχήμα τους για περίπου 10 λεπτά*.
  4. Αφού κατεβάσουμε τις μελιτζάνες από το τηγάνι παίρνουμε ένα πιρούνι και ένα κουτάλι ή 2 πιρούνια και ανοίγουμε τις μελιτζάνες εκεί που κάναμε μια σχισμή νωρίτερα έτσι ώστε να μπορεί να κάτσει η γέμιση.
  5. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε σε ένα ταψί μαζί με τις μελιτζάνες. Ότι γέμιση έχει περισσέψει την σκορπάμε γύρω από τις μελιτζάνες και πατάτες και κατόπιν τα περιχύνουμε με το λεμόνι, το νερό και 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  6. Προαιρετικά βάζουμε 2-3 φυλλαράκια βασιλικό σε κάθε μελιτζάνα ίσα ίσα να πάρει γεύση.
  7. Σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180οC για 45 λεπτά. Μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος λίγο ακόμα νερό. Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε σαν ορεκτικό ή σαν ένα ελαφρύ κυρίως γεύμα με φέτα και χωριάτικο ψωμί.

Παρατηρήσεις: *Ανάλογα πόσο μικρές ή πόσο μεγάλες είναι οι μελιτζάνες μπορεί να πάρει από 5 μέχρι 10 λεπτά στο τηγάνι για να μαλακώσουν.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Αφήστε το σχόλιο σας