Μακαρόνια με τόνο (κόκκινη σάλτσα)

Μακαρόνια με τόνο (κόκκινη σάλτσα)

 

Αυτή την μακαρονάδα την έφτιαχνε η μητέρα μου όταν ήμουν μικρή και αργούσε να έρθει από την δουλειά και έπρεπε να φτιάξει κάτι γρήγορο. Θυμάμαι έλεγε κλασικά: «Να φτιάξω ένα τόνο στα γρήγορα;» Και η απάντηση ήταν πάντα ναι γιατί άρεσε σε όλους αυτή η μακαρονάδα!Μακαρόνια με τόνο (κόκκινη σάλτσα)

Αν και πολύ εύκολη συνταγή έχει και αυτή τα μυστικά της… Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη φορά που έφτιαξα αυτή τη μακαρονάδα για να φάμε με τους φίλους μου απέτυχα παταγωδώς και θα σας πω γιατί!

(True story) Μόλις είχα τελειώσει το λύκειο και ήμουν στο εξοχικό της κολλητής μου στην Λήμνο. Είχα φτιάξει 2-3 φορές την συνταγή σπίτι μου και είχα πάρει θάρρος ότι την ξέρω πλέον την συνταγή και μπορώ να την φτιάξω άνετα. Τρώγαμε συνέχεια απ’ έξω τότε και προσφέρθηκα να μαγειρέψω εγώ μια μέρα έτσι για αλλαγή. Πήγαμε λοιπόν στο σουπερμάρκετ, ψωνίσαμε τα απαραίτητα υλικά και γυρίσαμε σπίτι για να μαγειρέψω.

Μακαρόνια με τόνο 3Η μητέρα μου έφτιαχνε την συνταγή με χυμό συμπυκνωμένης ντομάτας αλλά εγώ είδα κάτι ωραίες φρέσκιες ζουμερές ντομάτες στο σουπερμάρκετ και σκέφτηκα να αντικαταστήσω το χυμό με φρέσκιες ντομάτες γιατί νόμιζα ότι η μητέρα μου δεν έβαζε φρέσκιες ντομάτες γιατί δεν είχε χρόνο να τις καθαρίζει (1ο λάθος). Αφού είχα περάσει τις ντομάτες από τον τρίφτη και ψιλοκόψει τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια έβαλα πάνω την κατσαρόλα και έβαλα την κολλητή μου να ψάχνει για το λάδι. Το λάδι στο μπουκάλι όμως είχε τελειώσει και έπρεπε να αντλήσουμε λάδι από τον τενεκέ λαδιού… το οποίο μας φάνηκε βουνό τότε…!

Λέω λοιπόν «Δεν πειράζει θα βάλω μαργαρίνη» (2ο λάθος). Σε γενικές γραμμές δεν θυμάμαι τι μπαχαρικά έβαλα ακριβώς εκείνη την μέρα πάντως ήταν η χειρότερη τονομακαρονάδα που είχα δοκιμάσει. Νερουλή και μόλις είχε αρχίσει να κρυώνει έβλεπα πάνω στο νερό το βούτυρο να σχηματίζετε!!!

Το γέλιο είναι ότι φωνάξαμε και έναν φίλο μας να φάει μαζί μας… ο κακομοίρης… δοκιμάζει μια κουταλιά και λέει «Εχμμμ καλό είναι…» Ήταν ευγενικό παιδί και δεν ήθελε να με πληγώσει λέγοντας μου ότι δεν τρώγετε… Νόμιζα! Τελικά μετά από χρόνια και καθώς θυμόμασταν αυτή την μέρα και γελάγαμε μας αποκάλυψε ότι πριν μπει μέσα στο σπίτι μασούσε μια τσίχλα μέντα και η μυρωδιά της επισκίασε την γεύση του φαγητού κάνοντάς το δύσκολο να καταλάβει τι έτρωγε. Το φαγητό εκείνης της μέρας το βάλαμε στο ψυγείο και πήγαμε να φάμε σε ταβέρνα (Τώρα που είπα ταβέρνα θυμήθηκα τα θεϊκά αμπελοφάσουλα της Λήμνου που τρώγαμε στις ταβέρνες τότε! Ήταν η αγαπημένη μας σαλάτα! Όταν είναι η εποχή τους θα αναρτήσω μια συνταγή για σαλάτα αμπελοφάσουλα οπωσδήποτε!) Την άλλη μέρα λοιπόν, καθώς κανείς δεν είχε διάθεσή να φάει την άμοιρη τονομακαροναδούλα μου, την ρίξαμε σε κάτι άγριες γάτες να την φάνε στα χωράφια… Αμ έλα που ούτε οι γάτες δεν την τρώγανε! Μου λέει τότε χαρακτηριστικά η φίλη μου γελώντας, «Αυτό το πράγμα ήθελες να μας ταΐσεις; ούτε οι γάτες δεν το τρώνε! Γελάσαμε με την καρδιά μας εκείνη την μέρα και γέλασα και εγώ γιατί το πάθημα μου έγινε μάθημα… (When something isn’t broken don’t fix it!) Όμως οι γάτες δεν το τρώγανε γιατί ήταν ακόμα κρύο… την επόμενη που πήγα να τσεκάρω το είχανε τσακίσει! Ευτυχώς τάισα τα γατάκια τουλάχιστον!

Όπως καταλαβαίνετε την έχω δοκιμάσει με πάρα πολλές παραλλαγές αυτή τη συνταγή αλλά για τα δικά μου γούστα η παρακάτω είναι η καλύτερη!


Μακαρόνια με τόνο και κόκκινη σάλτσα

Μακαρόνια με τόνο 4

Μερίδες: 3-4 | Χρόνος προετοιμασίας: 2-3’ | Χρόνος μαγειρέματος: 7-8’

 Υλικά:

  • 160 γρ. τόνο σε ηλιέλαιο (1 κονσέρβα).
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο κουτί (500γρ.) συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 γενναία χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουτί μακαρόνια
  • Ελαιόλαδο (όσο να σκεπάσει τον πάτο της κατσαρόλας)
  • Αλάτι / Πιπέρι

Πώς το φτιάχνουμε:

  1. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε και τα σβήνουμε με 1 κ.σ. βούτυρο.
  2. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι και μόλις μαραθούν ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι.
  3. Σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας και κατόπιν ρίχνουμε τον τόνο (αφού τον έχουμε σουρώσει από το λάδι) και τον μαϊντανό.
  4. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και μετά από 3-4 λεπτά η σάλτσα είναι έτοιμη.
  5. Σερβίρουμε με τυράκι τριμμένο και πράσινη σαλάτα.

Παρατηρήσεις: Τον μαϊντανό μπορείτε να τον αντικαταστήσετε και με φρέσκο βασιλικό, του ταιριάζει εξίσου πολύ.

Μακαρόνια με τόνο2Μακαρονια με τονο1

Καλή επιτυχία και θα χαρώ πολύ να μάθω ότι φτιάξατε την συνταγή καθώς και τα σχόλιά σας για το πως σας φάνηκε!
Save

Save

Save

Save

Save

Αφήστε το σχόλιο σας