Κουνουπίδι με πατάτες κρητική συνταγή

Κουνουπίδι με πατάτες κρητική συνταγή

 

Απλή συνταγή με λίγα υλικά αλλά ο συνδυασμός τους είναι μοναδικός! Παντρεύοντας το κουνουπίδι με το λεμόνι σε αυτή την συνταγή μας δίνουν μια γερή δόση βιταμίνης C που λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθώντας στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνοντας τη γήρανση του δέρματος και βοηθώντας στην επούλωση των πληγών και στην πρόληψη του καρκίνου. Δηλαδή δεν είναι απλά ένα γευστικό φαγητό αλλά και πολύ ευεργετικό για την υγεία μας! κουνουπίδι με πατάτες

Αλλά και για όσους κάνουν δίαιτα ή διατροφή το κουνουπίδι είναι μια υπερτροφή που πρέπει να υπάρχει συχνά στην κουζίνα μας γιατί εκτός από τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες δεν έχει καθόλου λίπος και έχει λίγες θερμίδες. Εξάλλου είναι και το αγαπημένο φαγητό των σαλιγκαριών το ξέρατε? Τα «πουγκάκια» του κουνουπιδιού γίνονται η τέλεια κρυψώνα για να κουρνιάσουν τα σαλιγκάρια αλλά και άλλα μικρά ζωύφια τρώγοντάς το σιγά σιγά γι’ αυτό θέλει καλό πλύσιμο και αλάτι για να είστε σίγουροι ότι δεν τρώτε και «κρεατάκι» μαζί με το λαχανικό σας!

Η παρακάτω συνταγή είναι της γιαγιάς μου από Ιεράπετρα που την τιμούσε ιδιαίτερα η μητέρα μου και από τις πρώτες που έμαθα να φτιάχνω όταν πια μεγάλωσα και μαγείρευα μόνη μου. 4-5 υλικά έχει όλα και όλα όμως θέλει τέχνη για να το μαγειρέψεις σωστά γιατί το κουνουπίδι έχει όγκο και αν μαγειρεύεις για 4 άτομα δεν χωράει μαζί με τις πατάτες σε μια οικογενειακή κατσαρόλα. Πρέπει να μαγειρευτεί ξεχωριστά το κουνουπίδι και οι πατάτες και να ενωθούν στο τέλος. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και θα γευθείτε ένα υπέροχο φαγητάκι!

Συνταγή κουνουπίδι με πατάτεςκουνουπίδι με πατάτες2

Μερίδες: 4-5 | Χρόνος προετοιμασίας: 30’ | Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα

Υλικά:

  • 1 κουνουπίδι μέτριο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 4-5 μεγάλες πατάτες (1 ½ -2 κιλά περίπου) χοντροκομμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2-3 μεγάλα καρότα κομμένα ροδέλες
  • 2 λεμόνια τον χυμό τους
  • 4 φρέσκιες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι / Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Πώς το φτιάχνουμε:

  1. Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά «πουγκάκια» μεγέθους 3 περίπου εκ. και το βάζουμε σε μια λεκάνη ή στον νεροχύτη με νερό και αλάτι για κανα μισάωρο να φύγουν τα τυχόν ζωύφια που μπορεί να κρύβονται στα φύλλα του.
  2. Κατόπιν το πλένουμε καλά και χοντροκόβουμε το κρεμμύδι σαν να φτιάχνουμε χωριάτικη σαλάτα, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και κόβουμε το καρότο ροδέλες.
  3. Περνάμε τις ντομάτες από τον τρίφτη και τις αφήνουμε στην άκρη.
  4. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκορδάκι και κατόπιν ρίχνουμε τις ντομάτες και 1 κούπα νερό*. Μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε το χυμό από τα λεμόνια και κατόπιν το κουνουπίδι, αλάτι και πιπέρι. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό. Μαγειρεύουμε για 20 λεπτάκια και το κουνουπίδι είναι έτοιμο.
  5. Κατόπιν καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και μόλις είναι έτοιμο το κουνουπίδι το βγάζουμε από την κατσαρόλα και βάζουμε τις πατάτες και τα καρότα. Ανοίγουμε το μάτι μέχρι να πάρει μια βράση και το χαμηλώνουμε πάλι στο μισό. Σε 30-40 λεπτά οι πατάτες είναι έτοιμες.
  6. Προσθέτουμε το κουνουπίδι στην κατσαρόλα τα ανακατεύουμε όλα μαζί και σερβίρουμε με φέτα και φρέσκο ψωμάκι. Εμένα μου αρέσει, αφού το σερβίρω στο πιάτο, να προσθέτω και φρεσκοτριμμένο πιπεράκι από πάνω. Καλή επιτυχία!

 

Παρατηρήσεις: *Μπορεί να χρειαστεί και άλλο νερό αναλόγως πόσο ζουμερές είναι οι ντομάτες δεν χρειάζεται να καλύπτει το κουνουπίδι με χυμό ντομάτας για να ψηθεί αλλά θέλει να έχει αρκετό γιατί στην ίδια σάλτα θα ψηθούν και οι πατάτες.

 

 

Save

Save

Save

Save

Αφήστε το σχόλιο σας