κουνουπίδι με πατάτες

Κουνουπίδι με πατάτες κρητική συνταγή

Spread the love

Απλή συνταγή με λίγα υλικά αλλά ο συνδυασμός τους είναι μοναδικός! Παντρεύοντας το κουνουπίδι με το λεμόνι σε αυτή την συνταγή μας δίνουν μια γερή δόση βιταμίνης C που λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθώντας στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνοντας τη γήρανση του δέρματος και βοηθώντας στην επούλωση των πληγών και στην πρόληψη του καρκίνου. Δηλαδή δεν είναι απλά ένα γευστικό φαγητό αλλά και πολύ ευεργετικό για την υγεία μας! κουνουπίδι με πατάτες

Αλλά και για όσους κάνουν δίαιτα ή διατροφή το κουνουπίδι είναι μια υπερτροφή που πρέπει να υπάρχει συχνά στην κουζίνα μας γιατί εκτός από τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες δεν έχει καθόλου λίπος και έχει λίγες θερμίδες.

Η παρακάτω συνταγή είναι της γιαγιάς μου από Ιεράπετρα που την τιμούσε ιδιαίτερα η μητέρα μου και από τις πρώτες που έμαθα να φτιάχνω όταν πια μεγάλωσα και μαγείρευα μόνη μου. 4-5 υλικά έχει όλα και όλα όμως θέλει τέχνη για να το μαγειρέψεις σωστά γιατί το κουνουπίδι έχει όγκο και αν μαγειρεύεις για 4 άτομα δεν χωράει μαζί με τις πατάτες σε μια οικογενειακή κατσαρόλα. Πρέπει να μαγειρευτεί ξεχωριστά το κουνουπίδι και οι πατάτες και να ενωθούν στο τέλος. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και θα γευθείτε ένα υπέροχο φαγητάκι!

κουνουπίδι με πατάτες2

Κουνουπίδι γιαχνί κρητική συνταγή

Μερίδες: 4 | Χρόνος προετοιμασίας: 10’ | Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα

Υλικά:

  • 1 κουνουπίδι μέτριο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πατάτες κομμένες ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα κομμένα ροδέλες
  • 2 λεμόνια τον χυμό τους
  • 4 φρέσκιες γινωμένες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη*
  • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • Αλάτι / Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Πώς το φτιάχνουμε:

  1. Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά «πουγκάκια» μεγέθους 3 περίπου εκ. και τα βάζουμε σε μια λεκάνη ή στον νεροχύτη με νερό και τα ξεπλένουμε καλά.
  2. Τρίβουμε τις ντομάτες και χωρίζουμε τον χυμό τους σε δύο ίσα μέρη.
  3. Στύβουμε τα λεμόνια και κρατάμε 2 κ.σ. για τις πατάτες και όλο το υπόλοιπο για το κουνουπίδι.
  4. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκορδάκι σε δυνατή φωτιά και κατόπιν ρίχνουμε τις πατάτες και τα καρότα, με ένα μέρος από τον χυμό ντομάτας, 2 κ.σ. χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι.
  5. Μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 περίπου λεπτά.
  6. Μόλις είναι έτοιμες οι πατάτες τις αποσύρουμε από την κατσαρόλα** βάζουμε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το κουνουπίδι μαζί με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιών, την φρέσκια ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ίσως λίγο ακόμα νεράκι αν χρειαστεί.
  7. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά αφήνοντάς το να σιγοβράσει για 10 περίπου λεπτά και το κουνουπίδι είναι έτοιμο.
  8. Ενώνουμε το κουνουπίδι με τις πατάτες στην ίδια κατσαρόλα, ανακατεύουμε ελαφρά και το φαγητό μας είναι έτοιμο!.

 

Παρατηρήσεις:

*Αν οι φρέσκιες ντομάτες σου δεν είναι γινωμένες τότε μπορείς να βάλεις 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας για να ενισχύσεις την γεύση.

**Μπορούμε το φαγητό αυτό να το κάνουμε και σε μία κατσαρόλα αν έχετε μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα γιατί το κουνουπίδι είναι ογκώδες και δύσκολα χωράει στην ίδια κατσαρόλα με καρότα και πατάτες. Αν όμως έχετε μεγάλη κατσαρόλα απλά βάζετε τις πατάτες στην αρχή και προσθέτετε το κουνουπίδι μετά από 10 λεπτά που θα έχουν σιγοβράσει.

Save

Save

Save

Save


Spread the love
  •  
    5
    Shares
  •  
  •  
  • 5
  •  
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x