Κοτόπουλο με μπάμιες και πατάτες

Κοτόπουλο με μπάμιες και πατάτες

 

Μπαμια-λοβερς ενωθείτε! Το μενού σήμερα έχει κοτόπουλο με μπάμιες χωρίς «σάλια*»! Οι μπάμιες είναι ένα πολύ παρεξηγημένο φαγητό γιατί ακούμε συχνά σαν δικαιολογία ότι βγάζουν «σάλια» και για αυτό το λόγο πολύς κόσμος δεν τις τρώει. Επίσης έχουν μια ιδιαίτερη γεύση που δημιουργεί εντάσεις και love/hate καταστάσεις και θα ετοιμαστώ να σου πω ευθύς αμέσως την ιστορία μου πως πέρασα από το hate στο love σε λίγα μόνο χρόνια! Λοιπόν… μια μέρα που περπατούσα στο δάσος φορώντας την κόκκινη κάπα μου, με πλησιάζει ο λύκος και μου λέει… ωχ… άλλη ιστορία είναι αυτή χαχα. Απλά πιστεύω ότι με το πέρασμα του χρόνου ωριμάζουμε όχι μόνο ηλικιακά αλλά και γευστικά. Γι’αυτό είναι σημαντικό να δοκιμάζουμε τουλάχιστον 1 φορά κάθε χρόνο τα φαγητά που δεν μας αρέσουν γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα «ωριμάσεις» γευστικά έτσι ώστε να θέλεις να γευθείς περίεργες συνταγές που δεν έφτιαχνες μέχρι πρότινος. Τώρα πλέον οι μπάμιες είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά και αν το φτιάξετε με την παρακάτω συνταγή είμαι σίγουρη ότι θα κερδίσετε όλους τους μπάμια-haters!Κοτόπουλο με μπάμιες και πατάτες

Μερίδες: 4 | Χρόνος προετοιμασίας: 10 | Χρόνος μαγειρέματος: 45

Υλικά:

  • 500 γρ. μπάμιες
  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 4 μεγάλες πατάτες κομμένες λίγο μικρότερες από ότι θα τις βάζαμε στο φούρνο.
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μέτριες ντομάτες φρέσκιες στον τρίφτη
  • 250γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (1 μικρό κουτάκι)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 λεμόνια τον χυμό τους
  • 2-3 κουταλιές ξύδι
  • Άνηθο
  • Αλάτι / Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Κοτόπουλο με μπάμιες και πατάτες1

Πώς το φτιάχνουμε:

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες (ή μπορούμε να πούμε στον κρεοπώλη μας να το κόψει) το πλένουμε, το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Περνάμε τις ντομάτες από τον τρίφτη, κόβουμε την κάθε σκελίδα του σκόρδου στα 3 και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι με το σκόρδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και κατόπιν ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο ροδίζοντάς το καλά από όλες τις πλευρές.

Αφού ροδίσει το κοτόπουλο (μετά από 7-8 λεπτά) ρίχνουμε την φρέσκια ντομάτα με το χυμό ντομάτας αλάτι και πιπέρι και αφού πάρει μια βράση χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό και το αφήνουμε για 5-6 λεπτά.

Μετά βγάζουμε τις μπάμιες από την κατάψυξη και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε από πάνω το ξύδι, ανακατεύουμε με τα χέρια μας να πάει παντού και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον χυμό από τα λεμόνια. Καλό θα είναι να μην βάλουμε πιρούνι για να ανακατέψουμε τις μπάμιες γιατί σπάνε εύκολα. Απλά κουνάμε την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις ή τις ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.

Μετά από 15-20 λεπτά ξεκινάμε να καθαρίσουμε και να κόψουμε τις πατάτες. Αφού ψηθούν οι μπάμιες και το κοτόπουλο τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και βάζουμε μέσα τις πατάτες** προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί. Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες ενώνουμε όλα μαζί τα υλικά και σερβίρουμε με φέτα και φρέσκο ψωμάκι.

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μπάμιες και πατάτες2

Παρατηρήσεις:
*Το μυστικό για μπάμιες χωρίς σάλια είναι το ξύδι! Αν όμως τις προτιμάς με τα σάλια τους και δεν βάλεις ξύδι τότε βάλε μόνο 2 λεμόνια αντί για 3.
**Βάζω χωριστά τις μπάμιες με τις πατάτες γιατί οι πατάτες θέλουν περισσότερη ώρα να ψηθούν από τις μπάμιες και επίσης όταν μαγειρεύεις για 4 δύσκολα χωράνε όλα στην κατσαρόλα χωρίς να στριμωχτούν. Οι μπάμιες δεν θέλουν πολύ ώρα ψήσιμο σε 20 περίπου λεπτάκια σε μέτρια με χαμηλή θερμοκρασία είναι έτοιμες. Αλλά επειδή κάθε κουζίνα διαφέρει, καλό θα είναι να δοκιμάσεις μια μπάμια για να είσαι σίγουρη/ος. Πρέπει να είναι μαλακιά χωρίς να είναι παραψημένη.

 

Καλή επιτυχία και θα χαρώ πολύ να μάθω ότι φτιάξατε την συνταγή καθώς και τα σχόλιά σας για το πως σου φάνηκε!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Αφήστε το σχόλιο σας