Γιουβέτσι με μοσχάρι και πράσινη πιπεριά

Γιουβέτσι με μοσχάρι και πράσινη πιπεριά

 

Το καλύτεροτεροοοοο γιουβέτσι με μοσχάρι ευωδιαστό και μυρωδάτο! Δοκιμάστε το με πράσινη πιπεριά, αν είστε φαν όπως εγώ, θα ξετρελαθείτε! Το τι θεωρεί ο καθένας μας «τέλειο» είναι υποκειμενικό και ο καθένας έχει τα δικά του likes and dislikes απλά όταν ένωσα τα παρακάτω υλικά και δοκίμασα το τελικό αποτέλεσμα άρχισα να νιώθω σαν εκείνα τα καρτούν στα κινούμενα σχέδια που μόλις βλέπουν μπροστά τους το αγαπημένο τους φαγητό γυαλίζουν τα μάτια τους και κάνουν ένα σλουρπ με την γλώσσα τους! «Αυτήν την συνταγή πρέπει να την μοιραστώ με τους φίλους μου οπωσδήποτε» σκέφτηκα και τσούπ να την ανέβασα στο blog μου και την αφιερώνω στην παιδική μου φίλη που το όνομά της ξεκινάει από Ε που πρόσφατα μου εξομολογήθηκε ότι δεν ξέρει να φτιάχνει γιουβέτσι και εγώ της είπα «Θα σε κάνω μαγείρισσα»!!! Καλά μαγειρέματα!

 

Γιουβέτσι με μοσχάρι1


Γιουβέτσι με μοσχάρι και πράσινη πιπεριά

Γιουβέτσι με μοσχάρι

Μερίδες: 4 | Προετοιμασία: 10’’ | Ψήσιμο: 2 – 2,5 ώρες

Υλικά:

  • 800γρ. μοσχαράκι κομμένο σε μερίδες (ποντίκι ή κότσι ή σπάλα)
  • 250γρ. κριθαράκι (μισό πακέτο)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 μεγάλες φρέσκιες ντομάτες καλά γινωμένες περασμένες στον τρίφτη
  • 250γρ χυμό συμπυκνωμένης ντομάτας (1 μικρό κουτί πασάτα)
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 1 καρφάκι γαρύφαλλο
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο (κομμένο στα 3 ή 4 κομμάτια έκαστο)
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • Ελαιόλαδο (όσο να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Πώς το φτιάχνουμε:

  1. Πλένουμε το μοσχαράκι καλά και το σκουπίζουμε με λίγο χαρτί κουζίνας να μην έχει καθόλου υγρά πριν το βάλουμε στην κατσαρόλα μας.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ασπρίσει και προσθέτουμε το μοσχαράκι γυρίζοντάς το κάθε 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές.
  3. Μετά ρίχνουμε τις φρέσκιες ντομάτες μαζί με τον χυμό ντομάτας, την πιπεριά και τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Πρέπει να υγρά μας να καλύπτουν το κρέας. Αν όχι ρίχνουμε λίγο ακόμα νεράκι. (στην συγκεκριμένη συνταγή ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε από ½ έως και 1 κούπα νερό αναλόγως πόσο ζουμερές είναι οι ντομάτες).
  4. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1,5 με 2 ώρες* ανακατεύοντας που και που.
  5. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220C και σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε μέσα το ζουμί χωρίς το κρέας και κατόπιν το κριθαράκι.
  6. Η αναλογία κριθαράκι νερό/ζουμί πρέπει να είναι 1 προς 3. Δηλαδή για τα 250γρ κριθαράκι στην συνταγή μας θέλει 750γρ. νερό για να «γίνει» το κριθαράκι καθώς διπλασιάζετε σε όγκο μόλις ψηθεί. Αν δούμε ότι το ζουμί μας δεν είναι αρκετό προσθέτουμε λίγο ακόμα βραστό νερό.
  7. Ψήνουμε για περίπου 15 με 20 λεπτά στους 220C και μόλις το βγάλουμε από το φούρνο καλό θα είναι να μην σερβίρουμε αμέσως αλλά να περιμένουμε 10-15 λεπτά να απορροφήσει όλα του τα ζουμιά και να κρυώσει λιγάκι.
  8. Συνοδεύουμε με τριμμένο τυράκι. Καλοφάγωτο!

Παρατηρήσεις:

  • Για μαλακό μοσχαράκι που να λιώνει στο στόμα το πλένουμε, το σκουπίζουμε με λίγο χαρτί κουζίνας να μην έχει καθόλου υγρά, και κατόπιν το βάζουμε σε ένα πιάτο το αλατίζουμε καλά από όλες τις πλευρές και το αφήνουμε να μαριναριστεί με το αλάτι για 1 ώρα. Αυτό προϋποθέτει το κρέας να είναι καλό, γιατί αν δεν είναι ότι και να του κάνεις μαλακό μοσχαράκι δεν θα φας. Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι καλό κρέας από σουπερμαρκετ δεν θα αγοράσουμε ποτέ. Αν θες να φας καλό κρεατάκι που να λιώνει στο στόμα θα πας στο κρεοπώλη και θα ζητήσεις να σου κόψει ποντίκι. Αλλά και οι κρεοπώλες δεν είναι όλοι καλοί… Στην επαρχία είναι αλλιώς… αν ζεις Αθήνα θα πρέπει να το ψάξεις λίγο με τους κρεοπώλες αλλιώς καλό κρέας δεν πρόκειται να φας!
  • Αν η κατσαρόλα μας δεν χωράει όλο το κρέας σε μια στρώση το τσιγαρίζουμε σε 2 δόσεις γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τσιγαρίζουμε το κρέας αλλά θα το βράζουμε.
  • Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό σε οποιαδήποτε φάση του ψησίματος είτε είναι στην κατσαρόλα ή στο φούρνο καλό θα είναι το νερό να είναι βραστό και όχι κρύο.
  • *Αν παραλείψεις το μαρινάρισμα του κρέατος με αλάτι τότε θα χρειαστεί ακόμα 1 ώρα περίπου σιγοβράσιμο.

Καλή επιτυχία και όταν το φτιάξεις φύλαξέ μου και εμένα ένα πιάτο! 😉

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Αφήστε το σχόλιο σας