Γεμιστά παραδοσιακή συνταγή

Γεμιστά παραδοσιακή συνταγή

 

Τα γεμιστά παρόλο που είναι παραδοσιακό ελληνικό φαγητό κάθε μαγείρισσα τα φτιάχνει και λίγο διαφορετικά. Λίγο ο άνηθος, λίγο το καροτάκι λίγο το σοτάρισμα στο ρύζι είναι μερικές από τις μικρές «πινελιές» που κάνουν την διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Την βάση αυτής της συνταγής μου την έδωσε η γιαγιά μου εγώ απλά πρόσθεσα τις δικές μου «πινελιές» έτσι ώστε να πάρω το παρακάτω τέλειο (για μενα) γευστικό αποτέλεσμα. Μια δοκιμή θα σας πείσει!Γεμιστά

Μερίδες: 6-8 (ένα μεσαίο ταψί) | Προετοιμασία: 1 ώρα | Ψήσιμο: 1 ώρα

 Υλικά:

  • 6 ντομάτες μεγαλούτσικες για γέμισμα
  • 1 ντομάτα στον τρίφτη
  • ¾ του φλυτζανιού ρύζι φάνσυ (για γεμιστά) ή ρύζι γλασέ πλυμένο καλά
  • 4 πιπεριές μεσαίες
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 2 Καρότα στον τρίφτη
  • 1 κεφάλι σκόρδο (6-7 σκελίδες) ψιλοκομμένο
  • 7 πατάτες (4 θα γεμίσουμε και 3 θα κόψουμε μέσα)
  • 4-5 κολοκυθάκια
  • 2 λεμόνια το χυμό τους
  • Λάχανο 1 κούπα περίπου κομμένο σαν σαλάτα
  • Ελαιόλαδο (περίπου 1 κούπα)
  • 1 χούφτα Μαϊντανό ψιλοκομμένος
  • 1 χούφτα Άνηθος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι / Πιπέρι
  • Τριμμένη φρυγανιά (Προαιρετικά)
  • 2 μελιτζάνες (Προαιρετικά)

 

Πώς το φτιάχνουμε:

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και πλένουμε όλα τα λαχανικά. Γυρίζουμε τις ντομάτες ανάποδα και κόβουμε από την βάση τους το «καπάκι». Τις αδειάζουμε με ένα κουτάλι και τις βάζουμε ανάποδα στον πάγκο με λίγο χαρτί κουζίνας για να βγάλουν τα ζουμιά τους.

Γεμιστά1Κόβουμε το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και το περνάμε μαζί με το εσωτερικό από τις ντομάτες από το μουλτι** και το αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές και τις καθαρίζουμε από τα σπόρια που έχουν μέσα.

Ψιλοκόβουμε το λάχανο και πλένουμε και στραγγίζουμε το ρύζι καλά.

Σοτάρουμε με ½ κούπας ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια με το σκόρδο και ρίχνουμε το ρύζι*** και κατόπιν το λάχανο και τον χυμό από το 1 λεμόνι ανακατεύοντας καλά μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.

Γεμιστά2Περνάμε το καρότο από τον τρίφτη και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τις ντομάτες που έχουμε περάσει από το μούλτι και προσθέτουμε το μείγμα από το σοταρισμένο ρύζι. Ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, το χυμό των λεμονιών, το ελαιόλαδο (4 κ.σ.), αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε καλά και το μείγμα είναι έτοιμο για να γεμίσουμε τα λαχανικά.

Βάζουμε αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε (περίπου 3 κ.σ. αλάτι και 1 κ.σ. πιπέρι). Παίρνουμε λίγο με τα δάχτυλά σου και το βάζουμε στο εσωτερικό των λαχανικών και μετά βάζουμε την γέμιση.

Γεμιστά3

Αφού έχουμε γεμίσει όλα τα λαχανικά κόβουμε, αδειάζουμε και γεμίζουμε τις πατάτες. Κόβουμε τις πατάτες που δεν θα γεμίσουμε κυδωνάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ρίχνουμε /«κρύβουμε» μέσα στο ταψί. Ρίχνουμε στο ταψί ½ κούπα νερό και άλλο τόσο ελαιόλαδο με τον χυμό του 1 λεμονιού και 1 τριμμένη ντομάτα. Από πάνω ρίχνουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά).

Γεμιστά5

Ψήνουμε στους 200C για 30 λεπτά και άλλα 30 λεπτά στους 180C με αλουμινόχαρτο από πάνω. Απολαμβάνουμε με φρέσκο χωριάτικο ψωμάκι και φετούλα.

Γεμιστά6

 

Παρατηρήσεις:

*Το συσκευασμένο ρύζι που πουλάνε στα σουπερμαρκετ έχει συντηρητικά και πρέπει να το πλένουμε πολύ καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.

** Αν έχεις χρόνο και υπομονή καλό θα είναι αντί για το μουλτι το εσωτερικό των ντοματών και των κολοκυθών να τα ψιλοκόψεις γιατί γίνονται πιο γευστικά. Αν πάλι δεν έχεις χρόνο το μουλτι κάνει την δουλειά μια χαρά! Το δικό μου μούλτι έχει επιλογή για ψιλοκομμένα οπότε τα φτιάχνω έτσι.

***Το ρύζι το σοτάρω για να είναι πιο σπυρωτό- αν εσείς το προτιμάτε πιο μαλακό τότε μπορείτε να το βάλετε στην γέμιση όπως είναι αφού το πλύνετε και το ανακατέψετε με το ζουμί των λαχανικών.

Καλή επιτυχία και θα χαρώ πολύ να μάθω ότι φτιάξατε την συνταγή καθώς και σχόλιά σας για το πως σας φάνηκε!

Save

Save

Save

Αφήστε το σχόλιο σας