Το τσιζκεικ των ερωτευμένων και η ιστορία του

Το τσιζκεικ των ερωτευμένων και η ιστορία του

 

Το cheesecake (τσιζκεικ) το έχω συνδέσει με την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου γιατί το φτιάχνω κάθε 14 του Φλεβάρη! Τώρα… ξέρω, ξέρω… θα νομίζετε ότι είμαι συνέχεια ερωτευμένη και το γιορτάζω ε?

cheesecake and it's historyΜπαααα που τέτοια τύχη! Για άλλους είναι εύκολο να βρουν τον έρωτα της ζωής τους και για άλλους όχι… εγώ είμαι στην 2η κατηγορία!  Το γλυκάκι αυτό το φτιάχνω παραδοσιακά του Αγ. Βαλεντίνου γιατί είναι τα γενέθλια της μητέρας μου και το φτιάχνω αντί τούρτας μιας και είναι το αγαπημένο της γλυκό!

Η συνταγή αυτή γεννήθηκε όταν μια μέρα έμαθα, κάπως αργά, ότι θα έχω επισκέψεις στο σπίτι και ήθελα να φτιάξω ένα γλυκάκι για να γλυκάνω τους επισκέπτες μου! Είχα αυτά τα υλικά στην κουζίνα μου και έφτιαξα ένα cheesecake με μαρμελάδα φράουλα. Άρεσε πολύ και στους επισκέπτες αλλά και στην μητέρα μου που έτυχε να το δοκιμάσει την επόμενη ημέρα και από τότε κατοχυρώθηκε και το γευόμαστε οικογενειακά στην γιορτή των ερωτευμένων κάθε χρόνο!

Τσιζκεικ με μαρμελάδα φράουλα

To τσιζκεικ (cheesecake) και η ιστορία του

Tο cheesecake όμως έχει και ενδιαφέρον ιστορικά γιατί παρ’όλο που αυτό το γλυκάκι έχει ξενόφερτο όνομα το ξέρατε ότι ο πρώτος μάγειρας που το έφτιαξε ήταν Έλληνας? Το γλυκό αυτό ήταν ήδη πολύ δημοφιλή στην αρχαία Ελλάδα αλλά με την εισβολή των Ρωμαίων και καθώς η Ελλάδα ήταν υπό ρωμαϊκή κατοχή αντέγραψαν την συνταγή από αρχαία Ελληνικά βιβλία που δεν κατάφεραν να διασωθούν μέχρι σήμερα και του έδωσαν το όνομα “Placenta” προερχόμενο από την Ελληνική λέξη «πλακούντα». Χαρακτηρίζοντάς το σαν ένα «πλακάτο γλυκό» γιατί δεν φούσκωνε.

Cheesecake placenta
Έλληνας ζαχαροπλάστης φτιάχνει Cheesecake (Placenta) στην Βουδαπέστη το 1880.

Σε επίσημο Ελληνικό βιβλίο μαγειρικής βρίσκουμε μια συνταγή με τυρί το 230μ.Χ. στο βιβλίο του Αθήναιου «Δειπνοσοφισταί» που όπως αναφέρει, χτυπούσε το τυρί μέχρι να αφρατεύσει, έριχνε λίγο αλεύρι ολικής και από πάνω μέλι. Μετά το έβαζε όπως ήταν στο φούρνο απλά να ζεσταθεί λίγο, κατόπιν το άφηνε να κρυώσει και το σέρβιρε κρύο.

book of Athenaeus Deipnosophists
Το βιβλίο μαγειρικής «Δειπνοσοφισταί» του Αθήναιου έκδοσης 1657 από τον Isaac Casaubon σε 2 γλώσσες Ελληνικά και Λατινικά.

Το 1000 μ.Χ. το cheesecake άρχισε να γίνεται δημοφιλή στην Ευρώπη και το 1543μ.Χ. το βρίσκουμε σε ένα γαλλικό βιββλίο μαγειρικής με το όνομα «Neufchatel cheese», το 1545μ.Χ. το βλέπουμε σε ένα βιβλίο μαγειρικής που συμπεριλάμβανε συνταγές με επίσημα δείπνα του βασιλικού οίκου Τυδώρ (Tudors) της Ουαλίας με το όνομα «Τarte of Chese».

Αλλά το Cheesecake στην πιο δημοφιλή εκδοχή του και από εκεί που πήρε το σημερινό όνομα του είναι το 1900 μ.Χ. περίπου στην Νεα Υόρκη καθώς εκείνη την εποχή κάθε εστιατόριο είχε και την δικιά του συνταγή για cheesecake. Τα εύσημα για την συνταγή του Νεοϋορκέζικου τσιζκεικ όμως φαίνεται να αποδίδονται στον Arnold Reuben, ιδιοκτήτη του φημισμένου «Turf Restaurant» στην γωνία 49th και Broadway στη Νέα Υόρκη καθώς ισχυρίζεται ότι η οικογένειά του δημιούργησε το πρώτο κεικ με τυρί κρέμα το 1929.

Νεοϋορκέζικο τσιζκεικ.
Το εστιατόριο “Turf” στην Νεα Υόρκη του 1950 όπου γεννήθηκε το Νεοϋορκέζικο τσιζκεικ.

Ίσως φτιάξω και ένα Νεοϋορκέζικο τσιζκεικ κάποια στιγμή για να δείτε πόσο διαφορετικό είναι από την δική μου συνταγή αλλά προς το παρόν δοκιμάστε το cheesecake στην Ελληνική του έκδοση! Χρόνια πολλά στην μητέρα μου και σε όσους γιορτάζουν!

Happy_Valentines_Day

Τσιζκεικ με μαρμελάδα φράουλα

Τσιζκεικ με μαρμελάδα φράουλα

Τσιζκεικ πως το φτιάχνουμε
Πως φτιάχνουμε το τσιζκεικ βήμα, βήμα. Η βάση
Τσιζκεικ πως το φτιάχνουμε
Πως φτιάχνουμε το τσιζκεικ βήμα, βήμα. Ψήσιμο της βάσης και χτύπημα της κρέμας.
Πως φτιάχνουμε το τσιζκεικ
Πως φτιάχνουμε το τσιζκεικ βήμα, βήμα. Συναρμολόγηση.

Το τσίζκεικ των ερωτευμένων

Τσιζκεικ με μαρμελάδα φράουλα

Για τσέρκι /ταψί 26 εκ. | 12 κομμάτια

Υλικά:

Για την βάση:
  • 400 γρ. μπισκότα ολικής άλεσης τύπου digestive (1 μεγάλη συσκευασία)
  • 120 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο.
Για την γέμιση με τυρί κρέμα
  • 450 γρ. τυρί κρέμα φιλαδέλφεια ή μασκαρπόνε
  • 2 μόρφατ (φυτική κρέμα γάλακτος το τσίγκινο κουτί)
  • Χυμός από μισό λεμόνι
  • 1 κούπα του τσαγιού ζάχαρη άχνη
Για την επικάλυψη
  • 4 κ. σ. μαρμελάδα φράουλα (περίπου 200 γρ.)
  • 4 κ. σ. νερό

 

Πως το φτιάχνουμε:

  1. Βάζουμε τις 2 μόρφατ στο ψυγείο 1 ώρα πριν ξεκινήσουμε το γλυκό μας.
  2. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι και ταυτόχρονα χτυπάμε τις 2 μόρφατ στο μίξερ με την ζάχαρη να αφρατέψουν.
  3. Λιώνουμε την μαργαρίνη στον φούρνο μικροκυμάτων (20-30 δευτ. στο max) και την ανακατεύουμε μαζί με τα τρίμματα μπισκότου.
  4. Μόλις ομογενοποιηθούν βάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι με αποσπόμενα πλαϊνά, απλώνουμε με τα χέρια μας να πάει παντού και ψήνουμε στους 180C για 10 λεπτά.
  5. Αφού ψηθεί η βάση του κέικ μας το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς να το ξεφορμάρουμε (περίπου 1 ωρίτσα).
  6. Κατόπιν σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις μόρφατ, το τυρί κρέμα, το λεμόνι τα χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει η βάση.
  7. Μόλις κρυώσει η βάση ρίχνουμε μέσα το τυρί κρέμα, αλείφοντάς το καλά, και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον, ιδανικά όλο το βράδυ.
  8. Λίγο πριν το σερβίρουμε βάζουμε από πάνω την μαρμελάδα φράουλα που την έχουμε αραιώσει με λίγο νερό!
Παρατηρήσεις:
  • To ψήσιμο της βάσης είναι προαιρετικό. Εγώ το προτιμώ ψημένο γιατί είναι πιο τραγανό. Αν εσείς δεν θέλετε να το ψήσετε ή δεν έχετε χρόνο να το ψήσετε, αφού στρώσετε το μπισκότο στο τσέρκι βάζετε από πάνω την γέμιση και κατόπιν στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Αφήστε το σχόλιο σας